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The Spanish Banking Association (hereinafter AEB) welcomes the opportunity to comment on 
the consultation paper (CP) on draft Regulatory Technical Standards (RTS) on the methods of 
prudential consolidation under Article 18 of the CRR (EBA/CP/2017/20). In this regard, we 
would like to highlight the following issues: 
 
 
Question 4: Do you have any comments on the conditions established in this 
Consultation Paper to apply proportional consolidation pursuant to Article 18(2) of 
Regulation (EU) No 575/2013? 

Article 7.2 of the CP requires that the other shareholders or members shall be financial sector 
entities subject to prudential supervision. In this vein, EBA should not limit the possibility of 
applying proportional consolidation of subsidiaries (institutions and financial institutions) the 
other shareholders or members are industrial groups. It should be taken into consideration 
that CRR establishes that the solvency of the other shareholders or members should be 
satisfactory without limiting its application to them being financial sector entities subject to 
prudential supervision. 

 
Question 7: Do you have any comment on the application of proportional 
consolidation according to Article 18(4) of Regulation (EU) No 575/2013? 

Along the lines of the previous comment, the Consultation Paper should clarify that the word 
“undertaking” which article 10 of the draft regulatory technical standard refers to is not the 
definition of “undertaking” included in article 2 of the CP. If it were the case, the EBA would 
be limiting, in our opinion in the wrong way, the nature of the entities´s partners.  

In this vein, proportional consolidation of subsidiaries (institutions and financial institutions) 
should be applied regardless of the other shareholders or members (the "participating 
undertakings") being financial sector entities or not. 

 


